Rejsegilde?

Her er et bestillings-eksempel til dit rejsegilde:

Sammensæt din egen bestilling her

Eller lad os hjælpe: +45 70 22 83 88. Vi ved, hvad – og hvor meget – du skal bruge til et rejsegilde.

TommyTelt-Rejsegilde

Det ikoniske rejsegilde!

Skal du holde rejsegilde? Så gør det med manér. Når murene er bygget, og bjælkerne er lagt, inviteres vennerne, familien, håndværkerne, arkitekterne, de nye naboer og alle andre implicerede til et rejsegilde. Et rejsegilde er den store forløsning for bygherren, der har slidt og slæbt for at rejse huset. Det er den festlige dag, hvor huset bliver anerkendt og indviet.

De fleste kendetegner et rejsegilde ved den store krans, som hejses op over bjælkelaget. Kransen er typisk af gran. Ofte bruges én til tre kranse, der ofte indeholder flag og farverige bånd.

rejsegilde1Hvorfor holde rejsegilde?

Spørgsmålet er først og fremmest: Hvor kommer denne besynderlige skik fra?

Et rejsegilde er en ældgammel tradition, der handler og at velsigne guderne, så guderne velsigner det nye byggeri. Det var fuldstændig ligegyldigt, om bygherren var den bedste til sit fag. Hvis byggeriet ikke var velsignet af guderne, kunne onde ånder til enhver tid bringe ulykker over huset og beboerne. Det var med andre ord ikke sikkert, at byggeriet ville holde. Modsat kunne en hyldest til guderne tillokke gode ånder, der passede på huset og dets beboere.

Derfor var et rejsegilde før i tiden en meget vigtig del af alle byggerier. Det var absurd at rejse en bygning uden gudernes tilladelse eller velsignelse. På en eller anden måde forstår man jo godt, at alle troende prioriterede et rejsegilde. Tænk sig at have slidt, slæbt og kastet al energi i verdens bedste byggeri – for blot at se den ene ulykke ramme efter den anden. Det var en chance, man ikke turde tage. Derfor var et rejsegilde en hyldest til guderne. Kransen er et godt eksempel på, at guderne var i fokus. Kransen symboliserer, at man henvender sig til alle gode ånder og gode kræfter.

Det er vigtigt at understrege, at det jo stadig var en glædesdag med fejring og fest. Netop den del har vi adapteret til nutidens rejsegilde.

Spørgsmålet er nu: Hvordan har den besynderlige skik udviklet sig?

I dag har ånderne og guderne en mindre betydning. Med al respekt for tro og religion må vi nok bare erkende, at de fleste ville kigge mærkeligt på håndværkeren, som sagde:

“Ja, nu må guderne jo afgøre, om konstruktionen holder”

Byggeriet afhænger af det gode håndværk. Et rejsegilde handler om at fejre det gode håndværk, inden tag, døre og vinduer sættes på huset.

  • Vi fejrer, at byggeriet er veloverstået
  • Vi fejrer processen og projektet
  • Vi fejrer resultatet
  • Vi fejrer hinanden

Selvom de fleste ikke just tænker på ånde onder, så er der dog stadig en del, der mener, at det bringer uheld at undlade rejsegildet. Det er formentlig mere en slags gå-ikke-under-en-stige-uheld, end det er tanken om vrede guder.

pølser fra pølsevogn

Rejsegildet fejres med pølsevogn og øl

Lej en pølsevogn

En pølsevogn og et par fadbamser er nærmere reglen end undtagelsen til rejsegildet. Hvorfor er netop en pølsevogn og et par fadøl blevet en del af rejsegildet? For det første er taget på huset end ikke lagt, når et rejsegilde afholdes. Derfor er der hverken gryder, pander, ovn eller køleskab – et køkken – til at tilfredsstille gæsterne. Af den grund blev en pølsevogn et sikkert hit, da det er nemt, bekvemt og umådeligt lækkert at få en pølse og et stykke brød, mens man kigger på byggeriet og hejsningen af kransen. En pølsevogn har jo også den store fordel, at maden er simpelt, billigt og noget, som nærmest alle kan lide.

I TommyTelt udlejer vi en pølsevogn med og uden tilbehør – alt efter ønske. Vi sender endda gerne personale med, som kan ‘lange pølser over disken’ til alle gæsterne. Skal du holde rejsegilde? Så lej en pølsevogn. Dernæst er resten mindre vigtigt … foruden fadøl.

lotte-i-pølsevognLej fadølsanlæg

Når du har lejet en pølsevogn, må det næstvigtigste (måske vigtigste) være lidt at drikke til dine gæster. Øl hænger unægteligt også sammen med et rejsegilde. Det passer godt til festtypen at spise en pølse og drikke en fadøl. Her kommer vi til samme dilemma som før. Det er de færreste, som har et køleskab installeret – før alt det grundlæggende er på plads. Det betyder også, at du ikke blot kan smide øl på køl. I TommyTelt udlejer vi fadølsanlæg i flere varianter. Se mere her. Du kan selvfølgelig også købe fustager med fadøl fra Hancock. Det samme gælder fadølskrus, som vi naturligvis også sælger.

Selvhjælps-løsninger

Vi sørger kort og godt for, at dine gæster har mad og drikke, der egner sig perfekt til dit rejsegilde. Lejer du en pølsevogn, øl og lignende, så lover vi, at dit rejsegilde bliver velsignet.

Opsamling: Dét består et rejsegilde af

Hvorfor: Et rejsegilde handler om at fejre byggeriet med alle implicerede.
Hvornår: Når den grundlæggende konstruktion står færdig. Murer og tagbjælker.
Hvordan: Med hejsning af en grankrans – efterfulgt af pølser, øl og hygge.

Har du brug for hjælp, så kan vi med det samme sørge for, at du har alt, du har skal bruge, til dit rejsegilde.

Ring: + 45 70 22 83 88
Skriv: kontakt@tommytelt.dk

Eller book en tid i vores showroom, hvor vi sammen kan snakke om dine ønsker. Vi holder til nær Aarhus og Aalborg på disse adresser.

TommyTelt – Vi velsigner dit rejsegilde